Šolja Starbucks kafe koju držite u ruci je mnogo više od običnog napitka. To je stručno pripremljeno piće, svakodnevni ritual, završni korak u neverovatnoj, globalnoj priči o proizvodnji kafe koja vas povezuje sa farmerima, agronomima, pržioničarima, kupcima, inženjerima, baristima u zelenim keceljama i mnogim drugima.
Starbucks sa ponosom nabavlja 100% Arabika kafu od više od 450.000 farmera u 30 zemalja duž tzv. „Pojasa kafe“ – u Latinskoj Americi, Aziji i Africi. Naši kupci, sa sedištem u Lozani, Švajcarska, tragaju širom sveta za najkvalitetnijim kafama, uključujući naše premium Reserve kafe sa jedinstvenim poreklom.

Pojas kafe
Skoro sva kafa na svetu raste u „Pojasu kafe“. Taj pojas obuhvata područje između Tropika Raka i Tropika Jarca. Više od 70 zemalja širom sveta proizvodi kafu, a Starbucks® kupuje kafu iz više od 30 njih. Kulture, pejzaži i metode uzgoja razlikuju se od zemlje do zemlje i svi oni doprinose raznolikosti ukusa kafe. Pojas kafe deli se na tri glavna regiona uzgoja: Latinska Amerika, Afrika i Azija / Pacifik. Odgovorno nabavljamo, pržimo i mešamo kafe iz svih ovih regiona kako bismo vam doneli jedinstvene ukuse. Baš kao i čaj ili vino, kafa dobija mnogo svog ukusa iz mesta porekla. Svaki region ima različite uslove uzgoja i tradicije koje utiču na konačan ukus kafe.

LATINSKA AMERIKA
Kafe iz Latinske Amerike su osnova mnogih omiljenih Starbucks® mešavina. Kupujemo više kafe iz ovog regiona nego iz bilo kog drugog zbog njenog doslednog ukusa i kvaliteta. Ovaj region ima mnogo različitih mikroklima, zemljišta i metoda obrade. Na primer, Kostarika je poznata po svojim vulkanima, koji mogu uticati na profil ukusa kafe koja tamo raste.
Note ukusa: orašasti plodovi, kakao i blage začinske arome

AFRIKA
Afrika je dom nekih od najunikatnijih kafa na svetu koje postavljaju visoke standarde kvaliteta. Ovaj region nudi egzotične ukuse kafe, a posebno se izdvaja Etiopija – kolevka kafe.
Note ukusa: živopisni, bogati ukusi kafe – od citrusa do bobičastog voća

AZIJA / PACIFIK
Veliki region Azije i Pacifika dom je kafa sa snažnim i izraženim ukusima koji se ne mogu naći nigde drugde. Uključuje zemlje poput Indonezije, Kine, Papue Nove Gvineje, Vijetnama, Tajlanda i Indije, a obuhvata širok spektar klima, reljefa i jedinstvenih kafa.
Note ukusa: punog tela i sirupaste glatkoće, sa biljnim i zemljanim aromama
Starbucks tim stručnjaka posvećen je nabavci, prženju, mešanju i pripremi visokokvalitetne Arabika kafe.
Na taj način možemo nastaviti da stvaramo izuzetne mešavine kafe prilagođene vašim ličnim preferencijama. Hajde da bliže pogledamo proces mešanja i prženja i istražimo neke od koraka koje Starbucks® zrna kafe prolaze od farme do vaše šolje.

MEŠANJE KAFE
Jedan od važnih koraka u kreiranju ukusnih Starbucks® napitaka jeste mešanje kafa različitog porekla ili različitih stilova prženja. Mešanjem dobijamo fleksibilnost da stvorimo nove note ukusa koje se ne mogu naći u jednoj kafi.

PRŽENJE KAFE
Kada kafa napusti farmu i stigne u jednu od naših pržionica, sledeći korak je razvoj i očuvanje njenog ukusa. Svaka kafa zahteva nešto drugačije vreme i temperaturu tokom procesa prženja kako bi se postigao vrhunac arome, kiselosti, tela i ukusa.
Mali tim Starbucks majstora za prženje ima više od 150 godina zajedničkog iskustva u prženju kafe.
Starbucks je skoro 50 godina usavršavao umetnost i nauku prženja kako bi iz svake kafe izvukao njen prirodni ukus.
Naše kafe dolaze u tri različita nivoa prženja:
· Starbucks® Blonde Roast – najblaže prženje, kraće vreme prženja, lagano telo i blagi ukusi
· Medium Roast – uravnoteženi, glatki i bogati ukusi
· Dark Roast – punije telo i izraženi, snažni ukusi